Biologisk alder - en ny måde at se din patient på!
Baggrund Din biologiske alder afhænger af din krops sundhedsmæssige tilstand. Vi kender alle mennesker, der ser ud og virker langt ældre, end de er. Og modsat kender vi også nogle, som virker langt yngre end deres faktiske alder. I den medicinske verden taler man også om den faktiske alder og den biologiske alder - også kaldet patientens "restitutions indeks" - og i fremtiden skal patienter måske behandles efter deres biologiske alder og ikke, hvad der står på dåbsattesten? Kursets formål og indhold Overvægt og lavt motionsniveau præger store dele af Danmark og vi møder dem dagligt i vores arbejde som praktiserende læger. Vores dagligdag er tiltagende stillesiddende, og vi indtager flere kalorier, end vi kan forbrænde. Det er kun 42% af danskere, der lever op til WHO's minimumsanbefaling for fysisk aktivitet på 150 minutter om ugen. Det er vanskeligt at tabe sig, og behandlingen af type 2-diabetes har blandt andet derfor været vanskelig, men der er nu medicin og kirurgi, der specifikt ændrer livsforløb for patienter med overvægt og diabetes. Vi får stadig flere ældre patienter i klinikken, men definitionen på "en ældre" afhænger meget af sammenhængen. I sportsverdenen kvalificerer man sig til titlen fra midt i 30'erne. Et godt bud på en biologisk grænse for, hvornår man er ældre, er for kvinder ca. 50 år, hvor menopausen oftest indtræder - det eneste skarpe hjørne i aldrings- processerne. Hovedparten af de fysiologiske jævnt fald på 0,5-1% fra 30-årsalderen. Denne mangel på milepæle i aldringsprocesserne gør det vanskeligt at definere "den ældre patient", og betegnelsen gives ofte i daglig klinisk praksis på baggrund af én ikke nærmere defineret blanding af alder og helbredstilstand. På kurset vil vi prøve at binde sløjfe på multisygdom med udgangspunkt i diabetes, overvægt, hvad fysisk aktivitet betyder og hvad er biologisk alder nu for noget? Vi kommer bl.a. ind på: Hvordan regnes biologisk alder ud? - Hvad er din biologiske alder Hvilken betydning har - Kroniske sygdomme - Fysisk aktivitet - Og livstilsfaktorer på den biologiske alder Hvad betyder biologisk alder for vores patienter i almen praksis? - Hvordan kan leveår forbedres? - Bør vi forstå trivsel anderledes end vi gør i dag? - Og hvordan gentænker man sundhed, behandling og trivsel i en mere individuel retning?
Undervisningsmetoder Undervisningen vil veksle mellem katedrale indlæg og cases .
Målgruppe
24 alment praktiserende læger og praktiserende speciallæger.
Kursustidspunkt
Den 29. september- 5. okober 2024
Den 29. september- 5. okober 2024
Kursusgodkendelse
Kurset søges godkendt til 1 dag SE den ældre patient og 4 dage selvvalgt efteruddannelse, i alt 5 dages kursusafgift (både systematisk og selvvalgt) samt transport.
Der kan efter kurset søges refusion på: https://www.laeger.dk/PLO/refusion
Der kan efter kurset søges refusion på: https://www.laeger.dk/PLO/refusion
Pris
Rejsebureau ca. 16.700kr. Kursusafgift 17.300kr. Priserne inkl. kursus herunder pauseforplejning (inkl. frokost 5 dage), velkomst- og afslutningsmiddag samt rejse/ophold.
Rejsebureau ca. 16.700kr. Kursusafgift 17.300kr. Priserne inkl. kursus herunder pauseforplejning (inkl. frokost 5 dage), velkomst- og afslutningsmiddag samt rejse/ophold.
Dr.med., professor Henning Langberg, Institut for Folkesundhedsvidenskab, KU
Sara Dyrman Elsøe, Overlæge geriatrisk afd Køge, speciallæge i alm medicin, PhD
Kursusledere
Speciallæge i almen medicin Charlotte Voglhofer
Speciallæge i almen medicin Charlotte Voglhofer
Speciallæge i almen medicin Søren Brynald