Dermatologi i praksis 2025

Dermatologi i praksis

Baggrund
Hudens sygdomme er mange og mangeartede, og den praktiserende læge har en stor og udfordrende opgave som gate-keeper ikke mindst på dette område.

Kursets formål
At tilvejebringe en systematisk viden om de mest almindelige hudsygdommes diagnostik og behandling i almen praksis.

Kursets indhold og form
Kurset tilbyder en intensiv og praksisorienteret gennemgang af de mest udbredte hudsygdomme. 
Der vil være fokus på diagnostik og behandling i almen praksis samt kriterier for henvisning til dermatolog.
Et udgangspunkt vil være hudens solskader, herunder almindelig (non-melanom) hudkræft samt forstadier hertil (aktiniske keratoser), malignt melanom samt hudens almindelige tumorer. Diagnostik (med grundig indføring i dermoskopi) samt behandling gennemgås med praktiske øvelser. Desuden gives grundigt kursus i solprofylakse og solcremer samt indføring i principperne for medicinsk fugtpleje ved forskellige hudtyper og hudsygdomme.
Kurset indeholder herudover praksisrettede forelæsninger og øvelser omhandlende de mest almindelige dermatoser, herunder psoriasis, atopisk dermatit, urticaria, kløe, akne, rosacea og seborhoisk dermatit foruden en gennemgang af de venerologiske lidelser. 
Endelig vil principper og indikation for laserbehandling blive gennemgået. 
Kursusmaterialet indeholder gode oversigtstabeller og algoritmer både hvad angår diagnose og behandling.

Anmeldelse af dermatologi kursus, Korsika, maj 2024

Udfordringen når man kommer hjem fra et kursus er som regel at få implementeret alt den nye viden i sin dagligdag så det ikke går i glemmebogen. Når man har været på kursus i en uge er der kommet utrolig mange nye informationer og indtryk ind og det kan være svært at huske alle detaljer. Men på dette flot gennemarbejdede kursus har de fundet en rigtig god måde at hjælpe kursusdeltagerne til at tage de vigtigste take home messages med hjem!

Da jeg tog afsted, havde jeg sat mig nogle mål for, hvad jeg især gerne ville have med hjem. Jeg ville gerne have en hel basal viden om, hvordan man dermatoskopere så jeg kunne blive meget mere præcis i min henvisninger. Vi er med i dermloop i min klinik og på facebook er jeg også med i en gruppe med dermatoskopi, men jeg manglede helt klart noget mere basal viden og noget systematik at bygge videre på. Desuden ville jeg gerne lærer noget om forskellige udslæt da det bestemt ikke er en af mine stærke sider. Med systematik, flowcharts og masser af billeder fik jeg opfyldt begge mål og meget mere.

Det faglige niveau var højt. 4 dygtige dermatologer med en blanding af praktisk viden fra speciallæge praksis med stor viden om dagligdagens problemstillinger hos AP’erne og et lidt mere højtflyvende hospitalsperspektiv med de mere alvorlige og sjældnere cases. 

Det geniale var at de to kursusledere havde samlet alle slides i et kompendium med spiralryg og index. Dvs mens undervisningen stod på kunne man følge med og tage noter undervejs i kompendiet som derfor nemt kunne genfindes bagefter og give mening. Det var en anelse småt i A5 format og derfor havde de taget de vigtigste flowcharts i et kompendium for sig – lige til at tage med hjem og slå op i. Nemt! 

Og det var utroligt brugbare informationer feks et flowchart der gav systematik i, hvad man ser efter når man dermatoskopere. Det samme havde de feks lavet for udslæt med kløe. ”Det røde ansigt” gennemgik  div differentialdiagnoser og sådan blev det ved. En gennemgang af cremer optog også noget plads og gav en god forståelse overordnet set af forskellige creme typer. Eneste minus var at den ene underviser reklamerede for et produkt han selv havde været med til at udvikle og producere og var medejer af, hvilket han først fortalte dagen efter.

Der blev lidt tid til sidst til at dermatoskopere og afprøve forskellige dermatoskoper så os der endnu ikke havde investeret i et kunne få en fornemmelse af fordele og ulemper ved de forskellige typer dermatoskoper. Man kunne godt have ønsket sig vi havde dermatoskoperet hver dag, men omvendt blev der prioriteret en del tid på slides, hvor man så mange forskellige slags ”dimser” så man fik en hvis øvelse i at gennemgå dermatoskopien systematisk og se efter de forskellige kendetegn og det var helt klart også vigtigt at prioritere.

Men alt i alt et høj fagligt udbytte med gode take home messages nedskrevet i kompendie.

Rammerne var helt fantastiske! Ud over smukke Korsika var virkelig dejligt med et yderst bekvemt klima, var hotellet en meget behagelige oplevelse med gode rammer og atmosfære, venligt personale, hvor det hele kunne lade sig gøre. Beliggenheden af hotellet lige ned til stranden og midt i en charmerende lille by gjorde det til noget helt særligt og nemt at være der.

Kurset var inkl morgenmad og aftensmad, hvilket gjorde man helt naturligt havde meget med hinanden at gøre som kursusdeltager. Det var nemt at lære nye spændende kolleger at kende, hører om deres hverdag, men også diskutere dermatologi og hvordan andre gør det, så der kom den dimension til kurset også.

Kursusleder Per Høeg var den eneste almen mediciner i kursusledelsen, men han gjorde et rigtig godt stykke arbejde med at holde emnerne i det almen medicinske spor og han underviste også i emner efter kursusdeltagernes ønsker – bla om frys i AP.

På fridagen blev der arrangeret en fælles vandrertur i bjergene for dem der havde lyst og det var en super oplevelse, hvor der var plads til alle niveauer. I nogle af pauserne blev der også arrangeret fællesture man kunne melde sig på både til bjergene og med et charmerende lille lokaltog til en af nabobyerne. Øen har en del turister, men på ingen måder overrendt.

Maden var lækker fransk mad og med venlig og imødekommende lokalbefolkning.

Alt i alt en helt fantastisk tur både fagligt, socialt og oplevelsesmæssigt. Jeg har været på en del udenlandskurser efterhånden og dette er helt klart et af de bedste jeg har været på. Et kursus som på mange niveauer varmt kan anbefales!

Mvh Louise Richelieu

 

Målgruppe
30 alment praktiserende læger og praktiserende speciallæger eller andre med særlig interesse for området.

Kursussted
Kurset afholdes på det meget lækre Porto Galini i Grækenland: https://www.apollorejser.dk/graekenland/lefkas/hoteller/porto-galini

Kursustidspunkt 
Den 19.-26. maj 2025

Kursusgodkendelse 
Kurset er godkendt til 3 dages selvvalgt efteruddannelse, 6 dages kursusafgift samt transportudgifter. Der kan efterfølgende søges refusion med aktivitetsnummer: 2025-0008  Søg refusion

Pris 
Kursusafgiften er 18.000kr. kr. og dertil kommer opkrævning til rejsebureau for fly/hotel og forplejning på ca. 12.500 kr. Kurset er planlagt med ½ pension.

Tilmeldingsfrist 
Tilmeldingsfrist 25. januar 2025. Klik her for tilmelding.

Undervisere

Overlæge Henrik Lorentzen (HL), speciallæge i dermato-venerologi, Odense Universitetshospital, Dermato-venerologisk Afdeling.HL har udgivet bøger om dermoskopi og er blandt landets førende dermatologer inden for diagnostik og behandling af såvel malign melanom som non-melanom hudkræft. Henrik er desuden en efterspurgt foredragsholder.

Overlæge Christian Vestergaard (CV), professor, ph.d., dr.med., Aarhus Universitetshospital, Dermato-venerologisk Afdeling. Internationalt anerkendt forsker inden for atopisk dermatit og urticaria.Christian er desuden en internationalt efterspurgt foredragsholder.

Kristian Kofoed (KK), ph.d., praktiserende dermatolog i Rødovre. Kristian har en overordentlig bred interesse og forskningsaktivitet inden for dermatologi. Kristian er kendt for særdeles gode formidlingsevner og er en meget efterspurgt og populær underviser og foredragsholder.

Kursusledelse

Cand. scient, ph.d. Uffe Koppelhus, speciallæge i dermato-venerologi, Marselisklinikken. Langt CV med to akademiske uddannelser og mange års biomedicinsk forskning. Uffe har blandt meget andet tidligere været klinisk lektor ved henholdsvis Aalborg, Aarhus og Københavns Universitet.

Praktiserende læge Per Høeg, Geels Plads 20, 1. sal, 2830 Virum, Praktiserende læge, - siden 2000 kompagnon Lægerne Geels plads. Arrangerer LUF-kurserne ”Dermatologi i praksis”, "Når læger leder sammen" samt "Manden".