Anmeldelser fra kurset Den gamle patient - når alder trykker

2019

Der er flere og flere gamle patienter, de bliver desuden ældre og ældre, og de har tiltagende grader af multimorbiditet. Mange af os er allerede - eller overvejer at blive - plejehjemslæger.Dette kursus er yderst relevant for alle praktiserende læger.

På kurset får man mange meget brugbare input, konkrete forslag og inspirerende diskussioner med undervisere og medkursister. Kurset er fagligt alletiders, takket være meget dygtige undervisere og de kompetente, omsorgsfulde, humoristiske og grundige kursusledere, som formår at samle og forene den yderst relevante undervisning fra geriater, fysioterapeut, gerontopsykiater og almenmediciner. Der er iøvrigt et rigtig godt samspil internt mellem underviserne, og en fin medinddragelse af kursisterne.Man kommer omkring bl.a. svimmelhed, multimorbiditet, medcinsanering, demens, kørekortsregler, fysisk træning, plejehjemslægefunktion, osteoporose, diverse årskontroller og meget mere.

Socialt var stemningen og tonen i undervisningen god, seriøs og humoristisk. Og dette fortsatte i pauserne, hvor medkursisterne knyttede bånd på kryds og tværs.

Madeira er en smuk ø, byen Funchal har mange hyggelige torve og en fin promenade. Hotellet var ok, men præget af en del trafikstøj, det lå til gengæld i kort gåafstand til centrum.Der var som først annonceret desværre ingen rejseafgange fra Jylland, men alle muligheder var undersøgt af kursuslederne inden afrejse.

“Når alder trykker” kunne for alle tidligere og kommende kursister omdøbes til “Når alder trækker”, for kurset var samlet set et rigtigt trækplaster! Kom afsted på kurset og bliv bedre klædt på til at møde den gamle patient.

Marianne Schmidt, praktiserende læge i Herning i 10 år

2018

Bestemt anbefalelsesværdigt. Fagligt dygtige, spændende og engagerede undervisere, der var gode til at få os inddraget og selv mærke øvelser på egen krop. Underviserne (neurolog, geriater, fysioterapeut og ikke mindst almen medicinere) havde fokus på arbejdet i praksis og samarbejdet mellem praksis og sekundærvæsenet og var dygtige formidlere. Mange forslag/oplæg at tage direkte med hjem og bruge i det daglige arbejde.Interaktiv undervisningsform med mange praksisrelevante cases. Neurologen med personligt fremførte gakkede gangarter til illustration af diverse neurologisk lidelser gjorde på forbilledlig vis neurologien mere enkel.Inspirerende miljø med erfaringsudveksling fra andre praksisser. Desuden god beliggenhed, sol og “nærende omgivelser” i det spanske.What’s not to like?

Mvh. Anne Byg

2017

At tænke sig man kan blive helt høj af at tage på et kursus om aldring!Jeg sidder på vej hjem fra kurset, i flyveren , og reflekterer over kurset, som netop er blevet afholdt i Spanien, i den lille sydspanske middelhavsby, Herradura, fra den 23.-30.9 2017

Det er ikke sexet at blive gammel, men vi bliver ældre og antallet af vores gamle patienter, ofte med mange diagnoser, fylder stadigt mere i vores praksisliv.Kurset "Aldring på godt og ondt " har ved hjælp af særdeles dygtige undervisere og garvede kursusledere, alle meget engagerede, sammen med en gruppe af herlige kolleger givet mig lyst til at rejse hjem og tage livtag med de mange og ofte komplekse problemstillinger, vi møder i praksis omkring de gamle.

De to kursusledere, Mette Wanning og Tom Simonsen, har formået at samle 4 spændende undervisere, overlægerne Ellen Garde og Finn Rønholt, fysioterapeut Nina Beyer og speciallæge i Almen Medicin Lars Rytter.

Overlæge Ellen Garde har specialiseret sig inden for neurofagene og via MR-scanning at undersøge effekten af aldring og sygdom på hjernen, bl. andet via store befolkningsundersøgelser.Hun gav os et rigtig godt indblik i, hvad der sker med vore hjerner, når de udsættes for alkohol, stress, nedsat stimulation, demens mm., og vigtigheden af at sørge for at BT forbliver velbehandlet, og hverken for højt eller lavt.Hendes opfordring var: Udfordr hjernen! Undgå for mange rutiner! Vær i bevægelse!

Nina Beyer, fysioterapeut, men som nu i mange år har forsket i og fokuseret på effekten af fysisk aktivitet /træning til forskellige patientgrupper, gjorde os meget klogere på træning. Hvad virker, og hvad virker ikke. Og hvorfor virker /virker det ikke.Om det kæmpestore oprindeligt norske flagskib "GLAD".Der er faktisk ikke veldokumenteret effekt af dette program hos andre end dem, der i forvejen er ressourcestærke, og som formentlig fint ville kunne have trænet sig op på anden vis!Om vigtigheden af balancetræning og mange andre gode fif, herunder at lav ganghastighed er en vigtig prædiktor for levetid/overlevelse og tab af funktion fremover.

Geriater og ledende overlæge på Herlev Sygehus, Finn Rønholt, mangeårig foredragsholder, forfatter og underviser med tæt kontakt til almen medicinske videre- og efteruddannelse, talte , med stor respekt for udfordringerne i almen praksis, om multisygdommenenes dilemmaer og polyfarmaci, om apopleksi , demens og delir.FR var i et tæt samspil med de øvrige undervisere, i særdeleshed med Lars Rytter, som han har undervist sammen med i flere år.

Lars Rytter, praktiserende læge, praksiskonsulent i gennem mange år, skribent på flere DSAM vejledninger og underviser, førte an i at relatere det hele til praksis.Via relevante og opbyggelige cases fik vi en rigtig god dialog omkring problematikkerne med multimorbiditet og polyfarmaci, herunder værktøjer til oprydning i pt's medicin.Vi talte om de nye regler for kørekort, om den kommende overenskomst, om tilrettelæggelsen af arbejdsfunktioner i praksis, om håndtering af IGVH (Ingen genoplivning ved hjertestop) og meget, meget mere.

Selve kurset blev afholdt på det lille hyggelige hotel Almijara, hvor der, bortset fra ubekvemme stole, var fine kursusfaciliteter, få hundrede meter fra Middelhavet og med gode muligheder i fritiden.

Jeg kan i høj grad anbefale dette kursus som et veltilrettelagt , praksisrelevant og givende kursus , og det hele foregår i en afslappet form, med en god del humor og en fin dialog.

Min eneste anke i forhold til dette kursus var, at afrejsen kun skete fra Kastrup. Vi er rigtig mange jyder, der må tage turen over Storebælt, og med de talrige afgange til Malaga fra bl.a. Billund finder jeg det ikke rimeligt.Men det har kursusledelsen lovet, at man vil forsøge at ændre på næste gang.

Annette V. LundPraktiserende lægeRisskov

2017

Undertegnede deltog i jomfru rejsen på ovenstående kursus i Sydspanien ultimo september 2017. Kursets emne er superrelevant i en tid med flere ældre- både borgere og læger.Kurset var veltilrettelagt med et flot firkløver af forskellige undervisere repræsenterende både det nyeste indenfor forskning samt den mere praktisk funderede dagligdag fra både almen praksis og sygehuset. Det gav en god dynamik og stor relevans for almen praksis. Der var gode dialoger og små diskussioner i grupper ud fra konkrete patientcases.Der var meget hands on og brugbare redskaber til at kopiere eller videreudvikle i egen praksis. Både indenfor konkret sygdoms behandling, fx demens og depression men også organisering i egen praksis fx den sårbare ældre og fif til plejehjemslæger.Alt blev godt kædet sammen af de 2 erfarne kursusledere: Mette Wanning og Tom Simonsen.Stedet var hyggeligt og et godt udgangspunkt for ekskursioner på fridagen.Alt i alt et kursus, som jeg på det varmeste kan anbefale til ALLE kolleger- ikke kun dem oppe i årene.Med venlig hilsenInger Uldall Juhl, praktiserende læge i 24 år