Kursusoversigt
Anmeldelser
Om LUF
Medlemskab
Kontakt
Betingelser
Forside


Læs deltagernes anmeldelser af følgende kurser

ACT now!
Akut medicin
Børneortopædi
De fysiske grænser for dig og din medicinske patient

Den gamle patient - når alder trykker

Dermatologi
Kræft og den praktiserende læge
Kvinden - i teori og praksis
Manden - i teori og praksis

Mindfulness i patientbehandling
Når læger leder sammen
Når læger leder sammen - 2
Sandt eller falsk om kost og motion


ACT now!
[til kursusbeskrivelse]

2015, Italien

Min kolIega og jeg meldte os til dette første kursus i ACT, fordi vores nysgerrighed var vakt af noget, der stod i kursbeskrivelsen, nemlig: ACT tager bl.a. udgangspunkt i "Accept af lidelse fremfor flugt fra/kamp mod lidelse" i en erkendelse af, at lidelse er et grundvilkår for os alle. Ikke en tilgang til livet nogen af os praktiserede, hverken i forhold til vores patienter, familie eller os selv for den sags skyld. Vores nysgerrighed var vagt. Hvordan gør man så det?
Vores håb var, at dette kursus fremadrettet kunne gøre en forskel både for vores patienter men også for os selv og vores samarbejde/kurs i klinikken.
For os begge var det ligeledes første gang, vi skulle på et ugekursus med LUF, så vi var på alle måder novicer.

Vi blev ikke skuffede. Vi fik en helt unik uge med et godt makkerpar bestående af 2 psykologer begge aktivt udøvende ACT i egne klinikker, Vibeke Bie og Allan Bau Petersen, der førte os sikkert og inspirerende, med mange kliniske og hverdagseksempler/metaforer, gennem først introduktion til selve udviklingen af denne terapiform, så introduktion til grundprincipperne, og til slut fik vi smag på udøvelse af ACT med udgangspunkt i bl.a. vores egne medbragte "problempatienter". Vi oplevede på de 5 undervisningsdage både aha, frustration, glæde, sorg, afmagt, og som dagene gik, en ny indsigt i denne terapiforms muligheder for vores daglige virke som læger, men også på det helt personlige plan.
En vigtig del af undervisningen var ligeledes en flot og sikker introduktion til mindfulness med dag-lige meditationer, som blev en rød tråd gennem alle kursusdagene. Vi tog hjem med en stor villighed og åbenhed til at prøve at bringe vores nyerhvervede viden og indsigt videre i hverdagen til gavn for vores patienter men så absolut også for os selv personligt.

Kursusledelsen, læge Leif Max Nielsen og læge Jan Skovbjerg, deltog ligeledes i undervisningen og gjorde derudover deres ypperste for, at vi alle skulle få en uforglemmelig uge i Scala, hvilket til fulde lykkedes.

Nu ca. 3 uger efter hjemkomst fra "ACT now", kan vi konstatere, at selvom vi tog afsted uden de store forudgående forudsætninger udi terapi, har dette kursus på blot 5 undervisningsdage givet os nogle let håndterbare geværgreb i tilgangen til mangeartede problematikker omkring vores patienter og ikke kun dem, vi ofte betegner som svære eller "besværlige", fordi vi ikke rigtig ved, hvordan jeg skal hjælpe dem, men også som en mere overordnet tilgang til livet generelt, også vores eget.

Eva Sophie Lind
Susanne Morsing Fotopoulos
København N


Kombiner smukke meditative omgivelser ved Amalfikysten, en gruppe praktiserende læger, 2 superdygtige og inspirerende psykologer, godt kursusmateriale og et dødspændende undervisningstema.
Det er ganske enkelt et anbefalelsesværdigt kursus.
ACT står for acceptance and commitment therapy og har kognitive rødder. Et lidt andet mindset, der bygger på den såkaldte hexaflexmodel med nye dynamiske redskaber. En elegant måde at arbejde med accept bl.a. ved hjælp af operationelle begreber som behandlingsmål, værdier og mindfulness som naturlige og meget brugbare strategier.

Merete Andersen


2016 Kreta

Vi deltog i ACT (acceptance and commitment therapi) ugekursus efteråret 2016 .
Undervisningen blev kompetent varetaget af psykologerne Vibeke Bie Hansen og Allan Bau Petersen, hvor vi med en lethed og elegance blev introduceret til den teoretisk videnskabelig baggrund og evidens.
Undervisningen blev opdelt med en teoretisk introduktion til grundprincipperne i et behandlingsforløb illustreret gennem talrige hverdagseksempler, anvendelige metaforer og med efterfølgende praktiske øvelser, hvor vi med udgangspunkt i egne oplevelser eller patientforløb trænende delelementer i terapien, alt i en tillidsfyldt humoristisk atmosfære med støtte fra undervisernes indsigt og nærvær. Alle undervisningsseancer blev begyndt og afsluttet med mindfulness træningsøvelser.
De enkelte kerneprocesser i terapien blev gennemgået, trænet og i løbet af ugen samlet i en praktisk anvendelig model. Der blev lagt vægt på, at dette er en let anvendelig praktisk model, som egner sig til brug i almen praksis.
I vores praktiske daglige arbejde kan vi, ved hjælp af ACT, med større fleksibilitet, lethed og struktur hjælpe vores patienter i ønsket om et meningsfyldt og indholdsrigt liv og til en accept af livsvilkår og omstændigheder.
ACT now! kurset er et af de bedste og mest anvendelige kurser, jeg har deltaget i. Jeg har efterfølgende med stor glæde brugt model og grundprincipper i talrige samtaler. Det giver en lethed og smidighed i samtalen, også når det handler om vanskelige problemer.

Lars Faldborg, Odder.

 


Akut medicin
[til kursusbeskrivelse]

2012

Vi var ca. 30 praktiserende læger fra alle landsdele og aldersgrupper der deltog i 2 dages kurset Akut Medicin, afholdt på Gl Avernæs kursuscenter på Fyn. Kurset var arrangeret af LUF.
Underviserne var 2 speciallæger i anæstesiologi, en i akut medicin, en jordemoder og vores egen Johan Reventlow som kursusleder.
Kurset omhandlede mange af de akutte situationer vi vel alle frygter pludseligt at stå i og som de fleste af os (i hvert fald undertegnede) ikke har været i nærheden af i mange år - hvis nogensinde.
Hjertestop og betjening af hjertestarter, respirationsstop, obstruerede luftveje, traumer/trafikuheld,
fødsler o.m.m. Kurset var stramt og uden irrelevante punkter. Vekslen mellem teori og praktiske øvelser. Specielt fremragende fordi vi øvede helt basale færdigheder igen og igen til vi kunne dem.
Lærerkræfter og kursussted helt i top.
Fra at få koldsved og dørsøgende adfærd når der annonceres efter en læge over højtaleren føler jeg mig nu rustet til at tilbyde de basale færdigheder jeg kan og derved måske gøre en væsentlig forskel.
Dette kursus burde være obligatorisk for alle læger der kommer i nærheden af akut arbejde, herunder lægevagten. Man kan undre sig over at vi kører i vagtbiler forsynet med hjertestartere, som chaufførerne undervises i årlig t- men som vi aldrig har fået instruktion i. Så meget desto mere når vi nu hører at region Sjælland agter at bruge kørelægerne som akutlæger ved hjertestop.
Hvis I kun tager et kursus i år - så tag dette. Fyn er fin - nu med kollega.

Torben Heide
Praksis Ringsted

[til top]

Børneortopædi
[til kursusbeskrivelse]

Børneortopædi d 15.4.16
Kurset i børneortopædi i LUF-regi er et meget praksisrelevant kursus.
Såvel for dig som er nystartet i almen praksis, og for dig som har været i specialet i mange år. Kurset har fokus på hele bevægeapparatet .
Kurset er katedralt, men med gode muligheder for dialog.
Jeg har været i almen praksis i næsten 30 år, og fik lidt nyt, men især også genopfriskning og bekræftelse af de hyppige lidelser/ klager, som hverdagen byder; Det stigende pres på ønske om viderehenvisning til speciallægen, som vi vist er mange der oplever, kan måske bedre håndteres efter denne genopfriskning og opdatering.
Det er altid dejligt at møde en velforberedt underviser, som kommer fra hospitalet, men som kan forstå vores hverdag, og som spiller en god ping-pong med kursuslederen.
Ikke mindst dejligt at være sammen med kolleger fra hele landet i gode inspirerende omgivelser og en god frokost.

Birgit Grubbe


2017

Børneortopædi - fylder det i almen praksis ? Det umiddelbare svar er nok nej - men jo - det gør det !

Tænk blot på skæve fødder - halten - forældres bekymring over platfødder og skæve kranier, skolioser og vokseværk. Vi har alle en generel fornemmelse af, at disse tilstande er fredelige, og noget børnene vokser sig fra, men samtidig gnaver en lille tvivl, om det nu også altid er tilfældet. Jeg har lige været på ovenstående kursus, hvor alle de almindelige tilstande blev gennemgået på pædagogisk vis - Bjørn Perrild fremlagde cases fra almen praksis og overlæge Søren Bødtker belyste emnerne med sin ortopædkirurgisk viden og erfaring. Det var en fornøjelse at opleve deres samspil - både pædagogisk og fagligt . Tak for et meget relevant og godt kursus !

mvh Kirsten Vinsand


De fysiske grænser for dig og din medicinske patient  
[til kursusbeskrivelse]

Korsika 8. juni - 15. juni 2013
Undervisningen:
Undervisningen er veltilrettelagt og varierende. Fysiologien gennemgås, patogenesen og karakteristiske patienthistorier fra den daglige klinik bygges ovenpå og krydres med kursisternes egen deltagelse i diverse konditionstest - på et niveau, hvor alle kan være med.

Aktiviteter:
Udover ovennævnte aktiviteter anbefales deltagelse i morgenløb med efterfølgende dukkert, dykning/snorkling og cykling. Aktiviteter, som bidrager til det sociale samvær og måske endda øger interessen for (mere) fysisk aktivitet i det daglige!
Et par af undervisningssessionerne foregår i de nærliggende bjergbyer, hvortil man i frokostpausen mellem undervisningsmodulerne cykler, og hvor man på vej op ad bjerget, har mulighed for at pausere og nyde den fantastiske udsigt over den skønne korsikanske natur. Cyklerne er til rådighed hele ugen med mulighed for at udforske øen - og egne fysiske grænser!

Lokaliteter:
Hotellet er meget nydeligt med en venlig atmosfære og en skøn beliggenhed. Værelserne er med udsigt til havet, maden er usædvanlig god og betjeningen diskret og venlig.
- og når vejret også er venligt, kan man nyde både strand og pool og en ligeså venlig badeby.

Undervisere og kursusledelse:
Veltilrettelagt kursus, som bærer præg af kursusledelsens erfaring og tilretning af kurset samt kendskab til lokaliteterne.
Specielt den fysiologiske gennemgang er på et højt - men underholdende - niveau, hvilket kræver noget af underviseren at få så "langhåret stof" til at glide ned, men som Flemming Dela fuldt ud lever op til!
Ligeledes leverer Hanne Rasmusen, Martin Døssing og Leif Skive solide præstationer.
100 % deltageraktivitet i alle aktiviteter fortæller noget om kvaliteten i dette kursus, som varmt kan anbefales.

Mette Skov Breum
Susanne Bak Petersen

[til top]


Den gamle patient - når alder trykker
[til kursusbeskrivelse]

2017

At tænke sig man kan blive helt høj af at tage på et kursus om aldring!
Jeg sidder på vej hjem fra kurset, i flyveren , og reflekterer over kurset, som netop er blevet afholdt i Spanien, i den lille sydspanske middelhavsby, Herradura, fra den 23.-30.9 2017

Det er ikke sexet at blive gammel, men vi bliver ældre og antallet af vores gamle patienter, ofte med mange diagnoser, fylder stadigt mere i vores praksisliv.
Kurset "Aldring på godt og ondt " har ved hjælp af særdeles dygtige undervisere og garvede kursusledere, alle meget engagerede, sammen med en gruppe af herlige kolleger givet mig lyst til at rejse hjem og tage livtag med de mange og ofte komplekse problemstillinger, vi møder i praksis omkring de gamle.

De to kursusledere, Mette Wanning og Tom Simonsen, har formået at samle 4 spændende undervisere, overlægerne Ellen Garde og Finn Rønholt, fysioterapeut Nina Beyer og speciallæge i Almen Medicin Lars Rytter.

Overlæge Ellen Garde har specialiseret sig inden for neurofagene og via MR-scanning at undersøge effekten af aldring og sygdom på hjernen, bl. andet via store befolkningsundersøgelser.
Hun gav os et rigtig godt indblik i, hvad der sker med vore hjerner, når de udsættes for alkohol, stress, nedsat stimulation, demens mm., og vigtigheden af at sørge for at BT forbliver velbehandlet, og hverken for højt eller lavt.
Hendes opfordring var: Udfordr hjernen! Undgå for mange rutiner! Vær i bevægelse!

Nina Beyer, fysioterapeut, men som nu i mange år har forsket i og fokuseret på effekten af fysisk aktivitet /træning til forskellige patientgrupper, gjorde os meget klogere på træning. Hvad virker, og hvad virker ikke. Og hvorfor virker /virker det ikke.
Om det kæmpestore oprindeligt norske flagskib "GLAD".
Der er faktisk ikke veldokumenteret effekt af dette program hos andre end dem, der i forvejen er ressourcestærke, og som formentlig fint ville kunne have trænet sig op på anden vis!
Om vigtigheden af balancetræning og mange andre gode fif, herunder at lav ganghastighed er en vigtig prædiktor for levetid/overlevelse og tab af funktion fremover.

Geriater og ledende overlæge på Herlev Sygehus, Finn Rønholt, mangeårig foredragsholder, forfatter og underviser med tæt kontakt til almen medicinske videre- og efteruddannelse, talte , med stor respekt for udfordringerne i almen praksis, om multisygdommenenes dilemmaer og polyfarmaci, om apopleksi , demens og delir.
FR var i et tæt samspil med de øvrige undervisere, i særdeleshed med Lars Rytter, som han har undervist sammen med i flere år.

Lars Rytter, praktiserende læge, praksiskonsulent i gennem mange år, skribent på flere DSAM vejledninger og underviser, førte an i at relatere det hele til praksis.
Via relevante og opbyggelige cases fik vi en rigtig god dialog omkring problematikkerne med multimorbiditet og polyfarmaci, herunder værktøjer til oprydning i pt's medicin.
Vi talte om de nye regler for kørekort, om den kommende overenskomst, om tilrettelæggelsen af arbejdsfunktioner i praksis, om håndtering af IGVH (Ingen genoplivning ved hjertestop) og meget, meget mere.

Selve kurset blev afholdt på det lille hyggelige hotel Almijara, hvor der, bortset fra ubekvemme stole, var fine kursusfaciliteter, få hundrede meter fra Middelhavet og med gode muligheder i fritiden.

Jeg kan i høj grad anbefale dette kursus som et veltilrettelagt , praksisrelevant og givende kursus , og det hele foregår i en afslappet form, med en god del humor og en fin dialog.

Min eneste anke i forhold til dette kursus var, at afrejsen kun skete fra Kastrup. Vi er rigtig mange jyder, der må tage turen over Storebælt, og med de talrige afgange til Malaga fra bl.a. Billund finder jeg det ikke rimeligt.
Men det har kursusledelsen lovet, at man vil forsøge at ændre på næste gang.

Annette V. Lund
Praktiserende læge
Risskov


Den gamle patient - når alder trykker - aldring på godt og ondt 2017

Undertegnede deltog i jomfru rejsen på ovenstående kursus i Sydspanien ultimo september 2017. Kursets emne er superrelevant i en tid med flere ældre- både borgere og læger.
Kurset var veltilrettelagt med et flot firkløver af forskellige undervisere repræsenterende både det nyeste indenfor forskning samt den mere praktisk funderede dagligdag fra både almen praksis og sygehuset. Det gav en god dynamik og stor relevans for almen praksis. Der var gode dialoger og små diskussioner i grupper ud fra konkrete patientcases.
Der var meget hands on og brugbare redskaber til at kopiere eller videreudvikle i egen praksis. Både indenfor konkret sygdoms behandling, fx demens og depression men også organisering i egen praksis fx den sårbare ældre og fif til plejehjemslæger.
Alt blev godt kædet sammen af de 2 erfarne kursusledere: Mette Wanning og Tom Simonsen.
Stedet var hyggeligt og et godt udgangspunkt for ekskursioner på fridagen.
Alt i alt et kursus, som jeg på det varmeste kan anbefale til ALLE kolleger- ikke kun dem oppe i årene.

Med venlig hilsen
Inger Uldall Juhl, 57 år, praktiserende læge i 24 år.


Dermatologi
[til kursusbeskrivelse]

Uge 23/2015 på Korsika.
Nyligt hjemvendt fra LUF´s debutkursus i Dermatologi føler jeg mig inspireret til at give en
uforbeholden anbefaling af dette kursus til alle der ønsker at få et dybdegående dermatologisk
“brush-up”.
Kurset var yderst veltilrettelagt med emner som havde klar relevans for almen praksis og de fire
overlæger som stod for undervisningen, formåede at få formidlet stoffet på en let tilgængelig og
fangende måde.
Man fik en tilbundsgående gennemgang af diagnoser, behandlingsmetoder, specialafdelingernes
mulige tilbud i forhold til diverse hudlidelser samt hvad der hører til indenfor rammerne af offentlige
henvisningsmuligheder vedrørende kosmetiske behandlinger mm.
Det var en stor fordel at alle slides og noter blev udleveret til deltagene i forbindelse med afrejse,
så man havde mulighed for at få et overblik over stoffet på forhånd. Og det var også en klar fordel
at den sidste kursusdag var tilrettelagt med kort opsummering af alle de emner der var blevet
gennemgået, tilpas lang spørgetid samt quiz hvor ens viden blev testet…
Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at samtlige deltagere rejste hjem med en klar fornemmelse af, at
have fået fornyet “blod på tanden” til selv at diagnostisere og behandle diverse hudsygdomme i
egne praksis, samt komme igang med at dermatoskopere for at afklare bl.a nævi, angiomer,
keratoser mm.
At kurset forgik under Korsikas sol gav tillige rig mulighed for at få indsigt i og afprøvet diverse
solcremers effektivitet ….. et på alle måder anbefalelsesværdigt kursus!!

Med venlig hilsen
Tania Alminde
Praktiserende læge
Østerbro


Anmeldelse af LUFkursus i dermatologi
Jeg meldte mig til dermatologikurset i forventning om, at jeg ville kunne blive klædt bedre på til at udføre dermoskopi i praksis, og at jeg ville få et grundigt brush-up i diagnostik og behandling af dermatologiske lidelser. Begge dele blev indfriet til fulde.
Første dag fik vi udleveret et grundigt noteapparat. Dels en oversigt over samtlige slides, der ville blive brugt til foredragene, dels et kompendium til efterfølgende brug i praksis. Det fungerede forrygende. Nemt at finde rundt i, godt overblik - og meget brugbart i klinikken efter hjemkomst - og til repetition af det store stofområde.
Der var tale om højt kvalificerede undervisere og et godt og varieret program. Der kom god systematik på dermoskopien, også via mange kliniske fotos og praktiske øvelser. Megen diagnostik blev genopfrisket og genopdaget, og uberørte emner som rationel brug af creme og solbeskyttelse blev præsenteret.
Foranlediget af et utrolig spørgelystent publikum, blev hudens og neglenes svampeinfektioner også gennemgået. Herudover emner som kløe, atopisk dermatit, acne og psoriasis - og mange flere. Jeg vil her igen nævne, den uvurderlige systematiske tilgang til ellers uoverskuelige emner, der efterfølgende - med kompendiet i hånden - har gjort kursets emner direkte anvendelige i min efterfølgende daglige kliniske praksis.
At kurset fandt sted på Korsika på et utroligt charmerende hotel med god forplejning og masser af sol var blot en sidegevinst. Men alt i alt kan jeg kun anbefale kurset på det kraftigste.

Med venlig hilsen
Lasse Poulsen, praktiserende læge, Horsens Sundhedshus

[til top]

Kræft og den praktiserende læge
[til kursusbeskrivelse]

Vi var to kolleger fra Holstebro, som fulgtes på kursus til La Gomera i januar 2013.
Rejsen var lang, men lokaliteten viste sig at være perfekt til det intensive forløb, som udspillede sig fagligt og personligt i løbet af de 7 dage vi var af sted.

Undervisningen holdt et meget højt fagligt niveau og var utroligt engagerende.
Man evnede på fornemste vis at veksle mellem mere katedrale, facts-mættede samt meget "guldkornsagtige " seancer og reflekterende teams, hvor vi kom omkring forskellige tunge problemstillinger, som også berørte os hver især individuelt afhængig af vore egne historier.
Der var en stor imødekommenhed, varme og dygtighed hos vore undervisere og kursuslederne, så debatten blev tiltagende mere og mere interessant, efterhånden som ugen skred frem. Enhver kunne komme til orde. Vi udviklede os sammen.
Diskussionslysten og erfaringsudvekslingerne fortsatte ubesværet omkring måltiderne, som det sker, når læger ikke forstyrres og kan tale med andre med samme faglige baggrund.

Vi vendte berigede hjem med et skær af den Canariske sol på næsen

Stor tak til kursuslederne: Mette Wanning og Tom Simonsen og
Underviserne : Psykoterapeut Marianne Davidsen-Nielsen, overlæge Kræftens Bekæmpelse, Hans Storm, overlæge onkologisk afdeling RH, Mikael Rørth samt
praktiserende læge med speciale i palliativ medicin Thomas Gorlén.

Lotte Jakobsen og Mette Damgaard, praktiserende læger Holstebro


2015

"Kræft og den praktiserende læge" La Gomera januar 2015
Vi er to veninder, som har kendt hinanden siden studiestart, og som ofte tager på kurser sammen. Sidste år var vi tilmeldt kurset, men kom desværre ikke af sted pga. overtegning. Derfor har det været længe ventet og forventningerne var store.
Placeringen på den canariske ø La Gomera var meget velvalgt.
At vågne op til en frisk løbetur ned af bjerget og op igen og derefter en morgensvømmetur i solopgang med udsigt over Atlanterhavet er en helt speciel måde at starte en dag på!! Især i de omgivelser, det smukke lys og lyden af bølgerne i det fjerne.
Dette efter opfordring fra underviserne - der med stor overbevisning og ikke mindst tydelig evidens kunne fortælle, hvor vigtig motion er som forebyggelse.
Hotel La Techina er et fantastisk sted, som trods den lange rejsetid gav den ro og mulighed for refleksion, som kurset også lagde op til.
Inspirerende, udfordrende, 4 dygtige og spændende kapaciteter som undervisere, der i høj grad formåede at formidle deres budskab videre på en god og inspirerende måde.
Konkret og opdateret viden omkring alle de store kræftformer, gennemgang af statistik og den udvikling behandlingen har ført med sig. Fokus på palliation, der ihvert fald for vores vedkommende, gav inspiration til selv endnu mere at gå ind i det palliative arbejde og medinddrage vores personale i den proces.
Reflektorisk teams- sygehistorier, som vi alle havde medbragt, og som gav anledning til diskussion, refleksion og ind imellem en klump i halsen. En formidabel psykoterapeut, der formåede at stille de rigtig spørgsmål og sætte en masse tanker i gang.
Vi tog en masse inspiration med hjem og havde en dejlig uge i skønne omgivelser med søde og sjove kolleger.
En stor tak til 2 fantastiske kursusledere Mette Wanning og Tom Simonsen, der med smittende humør og hård hånd sørgede for, at de praktiske ting fungerede 100 %.
Underviserne; Psykoterapeut Marianne Davidsen-Nielsen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse Hans Henrik Storm, overlæge onkologisk afdeling RH, Mikael Rørth samt praktiserende læge med speciale i palliativ medicin Thomas Gorlén.

Anette B. Partsch, Jacobilægerne i Varde og Malene Jensen, Lægehuset i Mogenstrup


2016

Det var tanken, at dette kursus skulle afholdes for sidste gang, og vi bad derfor ikke en kursist om at skrive om kurset.
Nu skal kurset alligevel gentages, så her er et ultrakort uddrag af de mange - rosende - kommentarer kurset fik med på evalueringsskemaerne:


• 26 smileys af 27 mulige
• Det hele var godt!
• Fantastiske undervisere, alle med fuld forståelse for vores hverdag
• Flot opdatering på cancerbehandling og palliation
• Meget relevant tilgang
• God balance mellem "hårde" og "bløde" emner
• God afslappet atmosfære, en forudsætning for læring
• Fin afveksling mellem gruppediskussioner og katedral undervisning
• Godt samvær med engagerede kolleger, undervisning af fremragende undervisere og holdt sammen af perfekt kursusledelse
• Kurset inspirerer til at skabe bedre struktur på opfølgning af cancerpatienter - og at blive mere proaktiv omkring palliative forløb
• Dejligt at få USB sticks med alle slides fra undervisningen
• Gentag kurset!

[til top]


Kvinden - i teori og praksis
[til kursusbeskrivelse]

I uge 40 drog 26 kvindelige kursister samt 3 kvindelige undervisere, samt de to mandlige kursusledere Leif Skive og Jørgen Jensen til den lille landsby, Almyrida, på Kretas nordkyst.

I den følgende uge blev vi med sikker hånd ført gennem kvindens og kvindelivets faser, facts, myter og krinkelkroge af psykologen Annette Skriver, gynækologen Anette Peen og sexologen Ellids Kristensen.

Ingen af vi 26 kursister havde før været på et rent kvindekursus, og det var fra kursusledelsens side slet ikke tænkt som sådan primært. Men samtlige deltagere gav udtryk for efterfølgende, at det havde været med til at gøre kurset ret unikt såvel under selve kurset som i fritiden.

Undervisningen foregik hovedsageligt i plenum men også i grupper og foruden de mere hardcore facts udi gynækologien og sexologien blev de mere "bløde" sider og værdier hos såvel den kvindelige patient i praksis som den kvindelige læge vendt. Vi blev af Anette Skriver flot introduceret til en nyere gren af kognitiv terapi, ACT ( Acceptance, commitment Therapy), hvilket var både spændende og tankevækkende.

Alt foregik i en åben, varm og god atmosfære med mange spændende diskussioner og ikke mindst megen moro. Såvel undervisere som kursusledere var engagerede og velforberedte.

Kurset kan absolut varmt anbefales, og jeg forestiller mig da også at mandlige læger Vil kunne have glæde af kurset.

Annette Vibæk Lund

Praktiserende ( kvindelig :) ) læge i Risskov'


2015

I 2014 deltog vi i kurset ” Manden - i teori og i praksis”. Et fremragende kursus, holdt i meget smukke omgivelser. Så da vi kom hjem, var jeg ikke et øjeblik i tvivl om at vi måtte af sted igen.

Nu var det den kvindelige patient, det gjaldt.Et yderst veltilrettelagt kursus.Ledet af meget kompetente og engagerede kursusledere.Undervisning på højt fagligt niveau, leveret af dygtige, velforberedte undervisere, hvor alvor og humor var fint afstemt. Meget inspirerende og yderst praksisrelevant.

Lokaliteten kan ikke vælges bedre. Vores eget lille hotel, 50 m fra vandkanten, på Kreta's nordkyst. Personalet venlige og imødekommende. Forplejningen i top.

Kvinder går mere til læge end mænd. Gynækologi og den kvindelige smertepatient fylder meget i almen praksis. Så derfor kan det undre, at så få mænd deltager i kurset. Måske skal årsagen søges i kursets titel ” Kvinden i praksis - som patient og som læge”. Man kunne overveje at ændre titlen, så vores mandlige kolleger får lyst til at deltage i dette veltilrettelagte kursus. Forslag " Min kvindelig patient" eller " Kvinden i teori og i praksis".

Alt i alt et kursus som varmt kan anbefales til både mandlige og kvindelige praktiserende læger.

Elke Baurichter og Elsebeth Lindegaard


Kvinden i praksis 2016

Med lidt umiddelbar skepsis overfor kursustitlen, meldte jeg mig alligevel med en veninde-kollega til dette kursus på Kreta. Kurset er bestemt målrettet til såvel den kvindelige som den mandlige praktiserende læge, som ønsker at blive klogere på den kvindelige patient i.f.t. en bred vifte af temaer; gynækologi, sexologi og ikke mindst de psykologiske aspekter og kommunikative udfordringer, der kan være i mødet med den kvindelige patient.
En af kursets største styrker er den tværfaglige undervisning, som på en sammenhængende og varieret måde bidrager til i højere grad at forstå og forklare "den hele kvinde", hvor sammenhængen mellem psyke og soma bliver belyst tydeligere.
Man får en bred (men naturligvis ikke en komplet) gennemgang af de vigtigste gynækologiske emner, herunder også særlig aktuelle temaer. Styrken er her at underviseren både har lang, bred og specialist-erfaring, men også et imponerende overblik over aktuelle og tidligere forskningsresultater.
I.f.t. sexologien var det væsentligste udbytte for mig en "af-tabusering", og således et skærpet fokus på i højere grad at lade det blive en naturlig del af konsultationen, og dermed få indsigt i, og mulighed for at få afhjulpet ofte tabu-belagte vanskeligheder for den enkelte og i forholdet. At se det som et muligt symptom og "termometer" på evt. "anden sygdom" eller vanskeligheder. Derudover også at blive bekendt med de behandlings- og henvisningsmuligheder, der eksisterer.
De psykologiske temaers kompleksisitet omkring kvinden fra ung til gammel, herunder kommunikation, sygdomsadfærd- og opfattelse bliver på en meget fin, humoristisk måde præsenteret mere forenklet, iblandet en cocktail af filmklip, små meget illustrative mindfullnes-øvelser og personlige erfaringer.
Indhold og fysiske rammer går godt hånd i hånd. Det lidt mindre hotel lige ud til Middelhavet i udkanten af en lille by, samt den semi-meditative atmosfære skaber de perfekte rammer for faglig fordybelse, kollegial fællesskabsfølelse samt ikke mindst et personligt energi-boost og en "klarhed" til at tage hånd om din kvindelige patient.

Pernille von Wallfeld, praktiserende læge i Hillerød.


Anmeldelse af kursus "Kvinden - i teori og i praksis". Kreta uge 37- 2016
Med et hverdagsliv sammen med min hustru og vores fire døtre samt en klinik med 13 aktører, hvoraf næsten alle er kvinder, forekom kursus om kvinden, som en bydende nødvendighed. I 2015 deltog jeg i kurset "Manden - i teori og i praksis" med stort udbytte, og med samme koncept var det oplagt at tage på kurset om kvinden.
Kursus blev ledet af 2 garvede engagerede aktører (Jørgen B. Jensen, praktiserende læge og Leif Skive, speciallæge i almen medicin, idrætslæge).
Lokaliteten var ubeskrivelig skøn i rolige omgivelser direkte ud til Middelhavet i den lille by Almyrida på Kretas nordkyst. Huser kun 76 fastboende i vinterhalvåret. Lokaliteten medførte rig mulighed for at lade tanker og følelser vokse og flyde frit.
Undervisningen var katedral med talrige seancer med diskussioner i grupper eller to og to imellem og fælles diskussion af tema efterfølgende.
Anette Skriver, klinisk psykolog, førte os på fineste vis gennem nogle af kvindesindets filurligheder. En meget nærværende undervisning krydret med brug af personlig både glæde og smerte, som middel til at forhøje retentionen af det sagte. Et af mange statements: "Det er ikke dine følelser, der fucker dit liv op. Det er det, du gør for ikke at mærke dem".
Jan Blaakær, professor og overlæge i gynækologi, opdaterede os indenfor en lang række gynækologiske problemstillinger. Meget vidende, opdateret, humoristisk og anerkendende. Undervisningen ligeledes krydret med erfaringer fra det personlige liv medførende høj grad af retention. Opdatering indenfor HPV-vaccination. Lærerig gennemgang af +/- ved substitutionsbehandling med hormoner.
Ellids Kristensen, psykiater, sexologisk overlæge, gennemgik en række sexologiske problemstillinger bl.a. med udgangspunkt i de forskellige livsfaser. For mit eget vedkommende tilkom der ikke så meget nyt. Dette jo givetvis farvet af, at jeg året før havde hørt samme underviser på "Mandekursus". Mange af indlæggene var naturligt nok gengangere, da problemstillingerne i sagens natur oftest knytter sig til livet mellem kvinde og mand. Det vigtige i, at vi som læger tør spørge ind til eventuelle seksuelle problemstillinger, blev meget fint tydeliggjort.
Samlet set et kursus som jeg varmt kan anbefale til kolleger. Underviserne var særdeles selvkørende.
Som et kuriosum kan nævnes, at hovedparten af de mandlige deltagere valgte fridagen til at gå den smukke 18 km lange tur gennem "Samariakløften", hvorimod en større delegation af kvinder valgte at tage til en af de større byer og shoppe lidt.
Læge Claus Orloff Juhl


Anmeldelse LUF kursus, Kvinden i teori og i praksis, september 2017.10.03

Igen et veltilrettelagt, relevant og godt kursus fra LUF.
Alt fungerede, overskuelig transporttid til kursussted. Skønt fredeligt velbeliggende, rent og hyggeligt hotel/kursussted med den mest fantastiske udsigt og direkte til havet.
Der er mange ting, der kan fremhæves:
Særdeles god pauseforplejning.
Engagerede kursusledere både i forhold til at holde en rød tråd i undervisningen og gode til i "fritiden" at arrangere fælles ture op i baglandet eller til Rethymnon til ikke på forhånd programsat fællesspisning.
Relevante emner, for almen praksis.
Engagerede yderst kompetente undervisere, der samtidig formåede at have almen praksis' vinkel på også. Der var en god variation i undervisningsmetoder, en god blanding af katedral undervisning, gruppearbejde, lidt rollespil, øvelser i små og større grupper - og ikke mindst god mulighed for at få en diskussion i gang, og god mulighed for refleksioner fra alle sider.
Positivt at et kvindekursus handler om hele kvinden og hele kvindelivet fra barn til voksen og den ældre kvinde. Der var både det hardcore faglige med gynækologien, men også givtigt med fokus på forskelligheden af patienttyper, lægetyper og det at se på kvinden fra mange vinkler.
Ærgerligt, at der kun var een mandlig kursusdeltager, der fandt kurset så relevant, at han tilmeldte sig det. Men godt, at han også var der.
Hermed en opfordring også til mandlige kollegaer, om at tilmelde sig dette fagligt og samarbejdsmæssige meget relevante kursus - der tilmed holdes et fantastisk smukt og fredeligt sted på Kreta.

Anne Astrup
Læge i Nr. Åby

[til top]

Manden - i teori og praksis
[til kursusbeskrivelse]

”Manden – i teori og i praksis” – Kreta, Grækenland uge 37, 2011.

24 kursister – 9 mænd og 15 kvinder – mødtes i Almyrida, Kreta til undervisning om mandens sygdomme, om det der kendetegner mandens sundheds- og sygdomspsykologi – og om det, der er særligt for manden, som bruger af sundhedsvæsnet.

De 4 undervisere:

Carsten Hendriksen, overlæge, dr. med., Institut for Folkesundhedsvidenskab & Herlev HospitalEllids Kristensen, psykiater, lektor, overlæge ved Sexologisk Klinik, RigshospitaletSvend Aage Madsen, psykolog, ph.d., klinikchef og chefpsykolog, RigshospitaletJørgen Nordling, overlæge, professor, dr. med., Urologisk afdeling, Herlev Hospital

var alle uhyre vidende og engagerede.

Emnerne var meget relevante for den praktiserende læge – såvel mandlig som kvindelig. Og den ekstra dimension – at udgangspunktet var manden som køn – gav mulighed for nye perspektiver på kendte emner.

Undervisningen var katedral – med rigelig plads til diskussion og deltagerinvolvering – afvekslende med gruppearbejde. Netop gruppearbejdet gav basis for refleksion over egne holdninger og egen praksis – og inspiration til at tænke nyt.

Kursusledelsen – Jørgen B. Jensen, Rungsted Kyst og Leif Skive, overlæge, Privathospitalet Hamlet, Sundhedscenter – var kompetent og aktiv.

Ved evalueringen var der mange roser til undervisere og kursusledelse – og stor tilfredshed med kursets indhold og forløb.

Kursusstedet er vidunderligt!

Alt i alt et inspirerende kursus, som jeg varmt kan anbefale.

Susanne Surlykke, Ølstykke


April i år valgte min mandlige kompagnon at sælge sin andel af praksis til en kvinde, således at vi nu er en 3 ”kvindes ” praksis.

Vi havde selvfølgelig overvejet, om det ville få betydning for patientsammensætningen. For at opruste min viden om mænd, valgte jeg at tage på kurset: Manden - i teori og i praksis.

Jeg havde haft en lille snert af betænkelighed for om kurset ville være søgt af mænd i navlebeskuende diskussion om egen seksualitet. Lad mig slå fast med det samme, at det ingenlunde var tilfældet.

17 kursister, 7 kvinder og 10 mænd, drog til Naphlion på Pelepones for i løbet af en uge at blive klogere på mænd, myter om mænd, mænds seksualitet, mænds fysiske sygdomme og mænds reaktion på kriser, depression, fadderskab, og alderdom.

En rød tråd gennem ugen var: Vi tror, vi forstår mænd, men gør vi?

I hvert fald er vores prioriteringer og synliggørelse af svage grupper af mænd i hverdagen svære at få øje på.

De 3 undervisere:
Kaare Christensen professor dr. med, Syddansk Universitet.
Peter Lyngdorf, overlæge androlog og sexolog, Centralsygehuset Nykøbing F.
Svend Aage Madsen, chefpsykolog, ph.d. klinikchef, Rigshospitalet.

var alle formidable. De var velforberedte, entusiastiske og til tider provokerende, hvilket medførte mange gode og afklarende diskussioner..

At de står for 3 så forskellige fagområder, er så absolut med til at give en større totalforståelse. Jeg synes det er befriende for en gangs skyld at få lov til at bevæge sig væk fra guidelines og behandlingsmål - og så gå et skridt bagved og se på de sociale, psykiske, fysiske og epidemiologiske aspekter. Det giver næring til i hverdagen at følge guidelines og behandlingsmål, men også indsigt i at der er områder, hvor guidelines ikke rækker.

Undervisningen var foredrag afbrudt af diskussioner og lidt gruppearbejde. En passende blanding.

Emnevalget kan altid diskuteres, men ugen var så pakket, at jeg ikke synes der var plads til mere.

Kursusstedet, Naphlion, Pelopones i Grækenland er for mig et hit. Der var også tid til afslappende vandre- og badeture. samt en fælles tur til Epidaurus, hvor vi havde en græsk, meget beleven guide, der bl.a. fortalte om græske fædre og mænd i mytologien

Manden - i teori og i praksis er i høj grad anbefalelsesværdigt og bedømt ud fra evalueringen, er jeg sikker på, at mine 16 medkursister vil mene det samme.

Tak til de 2 kursus ledere Jørgen B. Jensen og Leif Skive for det store arbejde, de har lagt i at få et så gennemarbejdet kursus på plakaten hos LUF.

Karen Schou
Holstebro


3.-10. september 2016, Almyrida, Kreta.

Det er nu aften på næstsidste kursusdag, og jeg og 18 andre kursusdeltagere er efterhånden rigtig godt rustede til at tage imod de kommende års lange række af mandlige patienter, der enten på eget initiativ (eller ægtefællens) møder op men vi vil samtidig have blikket rettet mod alle de mænd som vi sjældent eller aldrig ser.
Manden som patient er i løbet af 5 kursusdage blevet vendt og drejet, fra alle de tankevækkende epidemiologiske data, manden med de kroniske sygdomme, manden som far, mandens komplicerede og udfordrende urologi til konkrete og meget brugbare sexologiske råd.
Kursus er meget kompetent bemandet med urolog, sexolog og psykolog der i fællesskab og med stort engagement underviste og for det meste kunne styre de diskussions- og spørgelystne deltagere.
Kursus afholdtes som internat i en lille og meget fredelig by på Kretas nordkyst hvor den beskedne størrelse på både by og hotel har givet de bedste rammer for kollegialt samvær.
Kursus har sin altovervejende berettigelse i det faktum at mænd generelt lever kortere end kvinder og at mænd inden for stort set alle sygdomskategorier har en mortalitet der er større end kvinders. Kursus gav ikke løsningen på denne store udfordring og svaret ligger nok heller ikke lige om hjørnet, men der er ingen tvivl om at vi alle tager hjem med øget opmærksomhed på Manden - i teori og praksis.

Hasse Christensen

[til top]

Mindfulness i patientbehandling
[til kursusbeskrivelse]

Et kursus der er rigtig svært at anmelde, for hvad fik vi egentlig med hjem?

Datafangst, kroniker kompas, sentinel , guidelines, Value for Money Begreber der i høj grad er at finde i det store udbud af efteruddannelse, vi som praktiserende læger har. Begreber der ikke trådte frem som det første på årets kurusus i "Mindfulness og andre gode måder at overleve på".
På dette kursus var der brug for andre dele af hjernen og kroppen end vi har gang i til daglig.
Gennem en uges guidning i meditation og nærvær, blev der fokuseret på flere store temaer. Temaer der er væsentlige i vores arbejdsliv såvel som vores privatliv.
Vi fik også en fornemmelse af at meditation kan bruges i hverdagen, dels i mødet med patienten, men også som en administrator af de personlige ressourcer den enkelte af os har.
Kurset var helt igennem veltilrettelagt. Underviserne erfarne kapaciteter, der havde disponeret tiden helt perfekt. Kursusledelsen deltog i kurset og holdt den røde tråd ,hvilket fungerede rigtig godt. Kursusstedet ,smukt beliggende ved Atlanterhavets kant gav en ro, der underbyggede kursus indholdet.
Vi vil gerne opfordre andre at unde sig selv den oplevelse, det er at sætte sig selv i centrum i en hel uge i træk. Det skal ikke forstås sådan, at man derved bliver egocentrisk. Tværtimod !

Det skal understreges, at man ikke behøver at have kendskab til Mindfulness eller anden meditation. Vi var begge helt jomfruelige på det område. Vi har fået vakt en nysgerrighed på et felt, der ligger noget langt fra vores travle hverdag, men som måske kan lære os at være aktører i en hverdag, hvor Datafangst, Kroniker kompas, sentinel og guidelines - begreberne kommer til at påvirke os mere og mere.

Helle Bondesen og
Karen Schou.
Holstebro


Mindfulness i patientbehandling nov. 2016

Jeg har i november 2016 deltaget i kurset "Mindfulness i patientbehandling". Mit kendskab til mindfulness inden kurset var sparsomt men havde haft lidt på andre kurser. Jeg følte dog ikke, at jeg endnu havde "set lyset". Så mine forventninger var at opnå en dybere forståelse for, hvad mindfulness er, og hvordan det kan bruges både selv i en velkendt stresset hverdag men også overfor mine patienter.
Jeg vil starte med at sige at det lykkes til fulde.
De to engagerede og fagligt kompentente undervisere Eva Hildebrand og Hannah Jakobsen formåede til fulde at lede os alle langsomt men sikkert ind i sindets mystik, og vi nåede alle så langt ned i gear, at dagligdagens ubønhørlige krav, larm og indre uro forsvandt som dug for solen.
Eva Hildebrand fascinerer med hendes enorme viden og kløgt - hun er uden tvivl et at de klogeste mennesker, jeg nogensinde har mødt. Hendes store erfaring skinner igennem i hendes formidling om menneskets og sindets udvikling. En rigtig stor inspiration og ikke mindst den korte individuelle seance, vi havde mulighed for med en af underviserne i løbet af ugen, havde meget stor personlig værdi for mig.
Hannah Jakobsen stod overvejende for selve meditationerne og de kropslige øvelser . Med hendes utrolige behagelige stemme følte vi os alle i trygge hænder fra starten. Hun havde en udtalt evne til at fornemme, hvor hele gruppen var mentalt, og brugte det til at ændre i forløbet gennem ugen, så vi altid udnyttede vores ressourcer bedst muligt. Hannah har også stor viden og erfaring med terapi og udstrålede en ekstrem rummelighed og tryghed.
Sammenspillet mellem de 2 undervisere, som kender hinanden gennem knap 30 år, var en stor fornøjelse at være en del af og bidrog til holde undervisningen spændende og inspirerende hele ugen igennem.
Hele kurset var fint og elegant holdt sammen og styret af de svært erfarne kursusledere Tom Simonsen og Mette Wanning, som begge formåede at ramme den meget fine balance mellem at være aktiv deltagende og indtage en mere tilbagetrukket rolle. Det rent praktiske var der fuldstændig styr på fra ankomst til hjemkomst.
Kursusstedet skaber de perfekte rammer for kurset. Hotellet, værelserne, betjeningen og maden var i top. Der er gode muligheder for vandreture, badning og udflugter på fridagen som er indlagt.
Alt i alt har kurset fuldt ud levet op til mine forventninger. Jeg har fået mere ro på mine arbejdsdage og kan bruge det lærte overfor mine patienter.
Jeg kan kun give kurset "Mindfulness i patientbehandling" de bedste anbefalinger.

Hans Henrik Lai, Vejle

[til top]


Når læger leder sammen
[Til kursusbeskrivelse]

Forår 2015

Tør du og dine kolleger erkende at ledelse i jeres kompagniskab er en kæmpe udfordring, og tør du blive klogere på dig selv i ledelsesrelationer… Så er det her et kursus for dig og dine kolleger.
Kurset, der strakte sig over 3 dage fra fredag morgen til søndag eftermiddag, fandt sted i rare omgivelser på Thaisen Hus Kursuscenter på Fyn, et lille sted med skøn forplejning baseret på fynske råvarer.
Vi var i alt 18 kursusdeltagere fra 5 kompagniskaber af varierende størrelse. Vi var geografisk velrepræsenteret, ligesom kompagniskabernes konstellation var forskellig strækkende sig fra kompagniskaber under etablering til en praksis under generationsskifte, hvor både indkommende og afgående læge var med. Kursets underviser, læge og chefkonsulent Ulrik Lange fra konsulenthuset Cubion, kender almen praksis og vores ledelsesudfordringer særdeles godt. Han er kendt fra både Årskursus i Ledelse( LUP) og fra den aktuelle visionsproces i PLO.
Forberedelse til kurset bestod i elektronisk udfyldelse af Den Jungianske Type Indikator, personaleinddragelse i form af (anonyme) spørgeskemaer samt udvælgelse af 1--?2 problemstillinger med ledelsesmæssig baggrund. Kurset var bygget inspirerende op omkring korte teoretiske oplæg, udfordrende øvelser , diskussioner i egen ledelsesgruppe, praksis--?supervision af medbragte cases og arbejdet med den Jungianske Type Indikator ( JTI) både individuelt, i ledelsesgruppen og i plenum.
De teoretiske emner, som blev inspirerende og skarpt fremlagt af Ulrik Lange, var bla; grundlaget for en ledergruppe, den enkelte i fællesskabet, gruppens dynamik og samspil samt spændinger og konflikter, organisering af praksis, ledelsesrum, møder og beslutningsprocesser, relationer mellem ledelse og personale samt forebyggelse og håndtering af konflikter.
Det var desuden afgørende for udbyttet af kurset at møde åbne og velforberedte kolleger, der turde dele bekymringer, konflikter og personlige overvejelser omkring det at være ledere sammen i små fællesskaber.
Kurset får min varmeste anbefaling, ligesom både Ulrik Lange og kursusleder Per Høeg skal have tak for at have stykket dette kursus sammen på meningsfuld vis.

Helle Nørskov Eriksen. Familielægerne Valby


"Når læger leder sammen" 2015

Mine største anbefalinger til dette kursus! Jeg kom tilbage til praksis med ny inspiration, gejst og klar til ledelse og samarbejde på den gode måde.

Ulrik Lange formåede at gøre undervisningen i ledelse overskueligt og spændende. En utrolig dygtig og inspirerende underviser, der fastholdt vores interesse alle dagene.
Vi var 19 læger fra forskellige praksis i hele landet: både store og små og mellemstore praksis, unge og gamle. En rigtig god sammensætning, så vi ku sparre med hinanden.

Jungs typeforståelse brugte vi en stor del af tiden på, og det bidrog til forståelse af hinandens forskelligheder i vores egen praksis. Vi fik sat ord på vores praksis profil: hvor er vores stærke sider, og hvilke kan vi udvikle bedre. Det bidrager i dag væsentligt til samarbejdet med hinanden i hverdagen.

Det nødvendige ledelsesrum, den gode dagsorden, personaleevalueringer, udviklingsplan, samspil og konfliktløsning var nogle af de vigtige emner, der blev undervist i. Undervisningen blev i hele forløbet formidlet på en klar og inspirerende måde også med inddragelse af alle kursister. Hele kurset var relevant fra start til slut.

Det allervigtigste er, at kurset har bidraget til min lyst til at arbejde med ledelse i den travle hverdag og givet mig inspiration til, hvordan man kan lede arbejdet i praksis effektivt med klarhed og respekt for hinanden - så man også kan få skabt gode resultater i hverdagen.


Hanne Møller Hansen/Lægerne Langes Torv, Frederikssund, oktober 2015


September 2016
Kurset du ikke vidste, du ikke kunne undvære!

Kurset får klart formuleret nødvendigheden og gevinsten af god ledelse. At det kræver en kontinuerlig indsats. Udfordrende at lære at koordinere ledelse i fællesskab. Kurset inspirerer og motiverer i høj grad til at tage aktivt fat på ledelse som værktøj. Meget inspirerende at lære noget om personlighedstyper både i forhold til sin egen, men også i høj grad kollegernes personlighed, styrker, ressourcer og udfordringer.

Generelt synes vi kurset blev afholdt i et passende tempo af super dygtig, inspirerende og energisk underviser. Det var intensivt, men afbrudt af sjove og illustrative lege om samarbejde/ledelse. Pga. af intensitet og megen ny viden på området ville det være en god ide at skabe luft i arbejdsprogrammet på første arbejdsdag efter kurset.

Sammenfattende har kurset forvandlet den svære ledelsesopgave til en sjov udfordring.

Hanus Debes Joensen


Når læger leder sammen
Efterår 2017

Hermed de bedste anbefalinger til kurset "Når læger leder sammen".
Ulrik Lange er en dygtig, inspirerende og empatisk underviser, der på fornemste vis introducerede os til nogle af de mange ledelsesaspekter i praksis.
Kurset indeholder en god balance mellem plenumundervisning, gruppearbejde på tværs af praksis samt arbejde i egen praksis med egne kompagnoner.
Det var interessant at blive præsenteret for Jung personlighedstyper, hvilket bidrog til stor selvindsigt og samtidig forståelse for ligheder og forskelle kompagnonerne imellem.
Thaisen Hus på Fyn danner nogle hyggelige, intime og personlige rammer for kurset.
Maden og serviceniveauet er i top.
Vi fik en masse brugbare ledelsesredskaber med hjem og har nu indført ugentligt Kai-zen møder i vores praksis.
Vi tog fra kurset med højt humør og fyldt med inspiration til at videreudvikle vores ledelseskompetencer i praksis.

Caroline Tvede, Michael Christensen og Mette D. Norus , Lægerne i Støden, Roskilde


Når læger leder sammen - 2
[til kursusbeskrivelse]

2017
Ulrik Langes ledelseskursus 2 levede på alle måder op til forventningerne om at kunne bruge ledelse på en bedre og mere konstruktiv måde via relative simple værktøjer der i den anden giver både mere effektivitet og arbejdsglæde. Det er en force i sig selv at alle læger fra praksis er med både grundet fokus, nærvær, fælleslæring og fællesforståelse overfor hinanden.
Den gode veksling mellem teori og praktiske opgaver indenfor egen praksis var utrolig givende og giver stor reflexion og fællesforståelse overfor vore handlemønstre og udviklingspotentiale, hver især og for praksis. Tillige ytrer vores personale også stor tilfredshed.
Vi glæder os allerede til ledelseskursus 3.

Mvh Zella kassøe , Amalielægerne , Horsens sundhedshus

[til top]

Sandt eller falsk om kost og motion
[til kursusbeskrivelse]

"Sandt og falske om kost og motion".
Fuerteventura 18.-25. maj 2014.

Kurset:
Et helt nyt kursus, som blev afviklet for allerførste gang. Undervisningen var primært katedralundervisning men med livlig deltagelse fra "salen". Vi fik gennemdiskuteret facts om kost og motion, dels som led i slankekure og dels som led i almindelig kost i hverdagen. Endvidere blev de psykologiske aspekter, om hvorfor det er så svært at ændre livsstil, gennemgået. En sjov og lærerig detalje var at lave "Ny Nordisk Hverdagsmad" til os selv til frokost en dag.

Kursusledelse og undervisere:
Jørgen Jensen og Leif Skive er begge særdeles erfarne kursusledere, så de fik kurset til at glide uden problemer, selv om det var første gang kurset blev afviklet. Underviserne var alle meget kompetente: Ernæringsekspert Arne Astrup, human fysiolog Henning Langberg og klinisk psykolog Anette Skriver, som var et rigtig godt team og supplerede hinanden flot.

Sted:
Playitas på Fuerteventura, som er et kombineret familie- og sportscenter, fungerede fint som kursussted, selv om placeringen af centret er lidt isoleret. Det var masser af aktiviteter at fordrive pauserne med, hvis man havde lyst til dette.

Konklusion:
Et rigtig godt kursus, som gjorde alle deltagere klogere på aspekterne af kost og motion, som vores patienter ofte spørger til vores mening om. Et særdeles relevant indhold, en god kursusledelse og 3 meget kompetente undervisere gør, at jeg varmt kan anbefale dette kursus, som forhåbentlig bliver gentaget.

Praktiserende læge
Stig Sonne-Larsen


Sandt eller falsk om kost og motion.
Ugekursus på Fuerteventura uge 21, 2014.
5 hele dages undervisning, 1 fridag og 2 rejsedage.

Undervisere:
Professor Arne Astrup ( kost/ ernæring), Professor Henning Langberg (motion/idræt) og Psykolog Anette Skriver (motivation til forandringer mm).

Kursusledelse:
Leif Skive og Jørgen Jensen.

Undervisningen:
Særdeles god og inspirerende undervisning af meget høj faglig kvalitet.
Skiftende undervisere gennem dagen og stor entusiasme fra de 3 undervisere og 2 kursusledere, skabte et rigtigt godt undervisningsmiljø med stor mulighed for dialog, belysning af relevante emner fra mange sider og svar på mange, mange deltagerspørgsmål.
Undervisningen var meget varierende i form, vekslende mellem forelæsninger og praktiske opgaver.
Der var mulighed for selv af prøve kræfter med "Ny nordisk hverdagsmad", konditionstest og forskellige former for træning ( spinning og styrketræning).
Alt med faglig vejledning og instruktion fra underviserne.
Erfaren kursusledelse med afvikling af undervisningen til tiden og som planlagt - praktiske udfordringer/logistiske opgaver løst løbende. (kurset afholdtes for første gang)
La Playitas, Fuerteventura, hotel/resortområde med stor mulighed for forsk sportslige aktiviteter, vandre- og løbeture, havbad og afslapning-- lokaliseret på en vulkanø, der ud over gode cykelstier, ikke bød på meget. Perfekt til vores kursus.
Således boostede med masser af ny og spændende inspiration til motivationsfremmende samtaler og store mængder af ny faktuel viden, føler vi os langt bedre rustede til den dagligt tilbagevendende dialog med vores patienter ang kost og motion.

100% deltagerfremmøde til al undervisning taler for sig selv-Kurset kan meget varmt anbefales!!!
Praktiserende læger Flemming Sørensen & Eva Brændholt Sørensen.


Sandt eller falsk om kost og motion.
Fuerte Ventura 2017

Frisk pust til hverdagens evigt udfordrende livsstilssnak. Fornyet tro på at det måske alligevel nytter.
Det blev vi opfyldt af på dette kursus, med mangfoldige vinkler på sagen.
Arne guidede os gennem fyldige slides med dugfriske fakta i farver på grafer og kurver. Henning delte sin passion for spinning, elastikøvelser og højteknologiske muligheder for træningssupport, samt tips og tricks til at få de mindst motionsaktive på banen. Anette demonstrerede på medrivende og underholdende vis, kunsten at vække gejsten hos de, der har svært ved at rykke sig, bl.a. ved at nå ind til deres helt egne drømme og mål. Det var en forførende tur igennem motivationspsykologiens snørklede kroge.
Således fik vi nuanceret vores tilgang til den motiverende og coachende samtale og blev fagligt oprustede vedrørende diæt og motion. Vi fik lært om personlige profiler og individualiseret tilgange til motivation, træning og kostråd.
Meget relevant og anvendeligt kursus med dejlige inspirerende og humoristiske undervisere samt kursusledere, der sørgede for at vi alle havde det godt og at der ikke var noget slinger.
En fornøjelse var det også, at vi i pauser og på fridagen kunne benytte stedets mange motionstilbud.
Kurset kan varmt anbefales!

Charlotte Husfeldt, Hillerød

[til top]